“Щоб змінити людей, їх потрібно любити. Вплив на них пропорційний любові до них”. Й.Г.Песталоцці

субота, 20 січня 2018 р.

ПРО БУРУЛЬКИ

    Нинішня зима мінлива – нічні заморозки чередуються з денною відлигою. Такі температурні перепади – найсприятливіші умови для утворення льодяних бурульок.

    Бурулька – це крижаний, як правило конусоподібний наріст, який виникає на краях нависаючих предметів, дахів будинків при шаровому наморожуванні стікаючої чи капаючої води.
       При випаданні снігу з дощем часто утворюються так звані сніжні бурульки.
    Бурульки утворюються при мінусовій, по шкалі Цельсія, температурі і при надходженні води. Вода може, наприклад, стікати з даху будинку, де сніг тане під впливом сонячних променів або тепла з горищних приміщень. Тала вода під впливом сили ваги стікає вниз, і, завдяки холодному навколишньому повітрю, замерзає, і, внаслідок намерзання розмір бурульки збільшується. Якщо сила ваги, що діє на бурульку, у результаті росту маси бурульки перевищить межу міцності льоду в точці початку росту, то бурулька падає.
     Падаючи, вони можуть травмувати перехожих. Причому, чим більше вага бурульки і чим вище будівля, з якої вона впала, тим більше вірогідність і серйозність травми. 
     Бурулька великого розміру, яка впаде на людину, може її серйозно поранити, повідомив “RIA плюс” заступник головного лікаря міського травмпункту Євген Голик. — Інколи бурулька може навіть смертельно травмувати людину, — зауважив Є.Голик. — Все залежить від величини льоду та висоти, з якої він падає.
       Падіння снігу, льоду з даху може привести не тільки до сильного удару або струсу мозку, але і до смерті.
      Особливу небезпеку бурульки становлять в місцях масового скупчення людей та на вузьких вуличках, де тротуари безпосередньо прилягають до будинків. 
Для того, щоб не потрапити в біду та уникнути травмування, потрібно дотримуватися основних правил безпеки, а саме:
проходячи повз будинок або біля високих дерев, необхідно переконатися у відсутності загрози падіння льодових наростів;
  • не ходити під дахом будівель, а також під балконами;
  • не заходити за межі встановлених огорож, а в місцях їх відсутності самому звернути увагу на наявність небезпечних утворень з криги і снігу на дахах будинків;
  • якщо ви самостійно збиваєте навислі бурульки з вікон верхніх поверхів - стережіться падіння з висоти.
     Шановні батьки, незважаючи на те, що ми обговорювали цю тему в класі, проведіть, будь ласка, вдома ще раз бесіду з дітьми про небезпеку травмування від падіння бурульок.

Немає коментарів:

Дописати коментар