“Щоб змінити людей, їх потрібно любити. Вплив на них пропорційний любові до них”. Й.Г.Песталоцці

середа, 24 січня 2018 р.

ОБЕРЕЖНО, ДИФТЕРІЯ!


Дифтерія – небезпечна інфекційна хвороба, яка викликається особливим мікробом — дифтерійною паличкою. Там, де вона оселиться, виникає  запалення і утворюються специфічні сіро-білі нальоти. Розрізняють дифтерію зіву, носа, глотки, очей, вуха. Найпоширеніша дифтерія – дифтерія зіву.
Потрапивши в організм людини, дифтерійні палички швидко розмножуються і виробляють дуже небезпечну мікробну отруту – токсин. Саме він призводить до порушення діяльності серцево-суддиної та нервової систем, нирок, тощо. У хворих на дифтерію найчастіше уражається м`яз серця (дифтерійний кардит).
За своїми першими ознаками дифтерія зіву майже нічим не відрізняється від звичайної ангіни – червоне горло, біль при ковтанні, слабкість, втрата апетиту.
Дифтерія гортані через декілька днів від початку позначається сиплим голосом, а дифтерія носа – гнійно–кров`яними виділеннями з носа та утворення кірочок, що затруднюють носове дихання.
Якщо своєчасно не розпізнати хворобу та не ввести рятівну протидифтерійну сироватку, стан хворого може різко погіршитися.
Якщо ви або ваші близькі занедужали і є найменша підозра на ангіну, вимагайте термінового обстеження.
Найчастіше збудник дифтерії проникає в організм повітряно-крапельним шляхом (при розмові, чханні, кашлі), але можна заразитися і від носія бактерії. Така людина особливо небезпечна.

Коли дифтерійна бактерія потрапляє у дихальну систему, вона виробляє токсин, що руйнує тканини дихальної системи. Захворювання проявляється у вигляді ангіни, коли у горлі утворюються плівки, що можуть ускладнювати дихання та ковтання. Токсин може спричинити:
слабкість
біль у горлі
лихоманку
набряк залоз у шиї
Токсин також може потрапити у кров і вразити серце, нирки і нервову систему.
Ускладнення від дифтерії можуть включати:
блокування дихальних шляхів
пошкодження серцевого м'яза (міокардит)
ушкодження нерва (поліневропатія)

легеневу інфекцію (дихальну недостатність або пневмонію).


Дифтерія належить до інфекцій, від яких ефективно можна захиститися лише профілактичним щепленням.

Під час епідемії дифтерії в Україні з 1991-го до 1998-го року, спричиненої низьким охопленням дітей вакцинацією та відсутністю ревакцинації дорослих, на дифтерію захворіли близько 20 тисяч людей, 696 із них померли.
Нагадуємо, що вакцинація від дифтерії призначена не лише дітям, а і дорослим.

Немає коментарів:

Дописати коментар