“Щоб змінити людей, їх потрібно любити. Вплив на них пропорційний любові до них”. Й.Г.Песталоцці

середа, 31 січня 2018 р.

ПРО ПРИЗУПИНЕННЯ НАВЧАННЯ

ШАНОВНІ БАТЬКИ І УЧНІ 3-А КЛАСУ!
У ЗВ`ЯЗКУ З НЕДОПУЩЕННЯМ ПОДАЛЬШОГО РОСТУ ЗАХВОРЮВАНОСТІ ДІТЕЙ 
В МІСТІ СЄВЄРОДОНЕЦЬКУ МІСЬКИЙ ВІДДІЛ ОСВІТИ ВИДАВ НАКАЗ 
ПРО ПРИЗУПИНЕННЯ НАВЧАННЯ 
З 01.02.2018 р. ПО 02.02.2018р.
                                                                                                                         Олена Миколаївна

Завдання для дистанційного навчання
01.02. 2018р.
Літературне читання    С. 106 - 107, вивчити напам`ять Л. Костенко "Шипшина важко віддає плоди"и 
                                           
Російська мова              С. 102 - 103, читать, пересказывать                                                                       

Природознавство          Стаття підручника "Птахи"

ПТАХИ
Прилетіли гості,
Сіли на помості.
Без сокири, без лопати,
Збудували собі хати.

На Землі в сучасній фауні налічується близько 8,6 тис. птахів.
Основна відмінність птахів від інших тварин — наявність пір’яного покриву тіла. Тому їх ще називають пернатими. Тіло птахів укрите пір’ям і поділяється на голову, шию, тулуб і кінцівки. На голові — дзьоб, за допомогою передніх кінцівок — крил — птахи літають.
Виявляється, у птахів не одне, а ціла низка пристосувань для польоту. По-перше, це пір’яний покрив. Пір’я зменшило вагу птахів. Замість передніх кінцівок у них крила. По-друге, легкий та міцний скелет і гарно розвинені м’язи, які спричиняють змахи крил. По-третє, щоб летіти, доводиться витрачати багато енергії. Тому птахи дуже багато їдять. Завдяки здатності літати птахам легше знаходити їжу. Згори добре видно й дістатися будь-куди зручно.

Птахи ведуть різноманітний спосіб життя. Є птахи осілі (сойки, синиці), кочівні (снігурі, граки) і перелітні (стрижі, солов'ї, вивільги, качки, гуси, лебеді та ін.). Перелітні птахи змінюють місце свого життя у зв'язку з наближенням зими. Одні з них (качки, лебеді) відлітають у теплі краї пізньої осені, коли не можуть живитися на батьківщині. Інші (вивільги, стрижі, солов'ї) відлітають на зимівлю наприкінці літа, коли стоїть тепла погода і достатньо поживи. Щороку птахи використовують один і той самий шлях перельоту.


Птахи добре пристосувались до різноманітних умов існування: до життя в болотах, водного способу життя, у повітрі, лісах і кущах, на рівнинах чи скелях.
Для деяких птахів (стрижів, ластівок тощо) повітря є основним середовищем існування, оскільки вони живляться в повітрі різними літаючими комахами. Птахи, що добувають поживу в повітрі, є мешканцями обривів, скель і дерев. Ластівки і "стрижі, наприклад, вторинно пристосувались будувати свої гнізда в будівлях людини, які замінюють собою схили берегів і скель.

Птахи є соціальними тваринами, які застосовують для комунікації візуальні і звукові сигнали, зокрема спів; для них характерна соціальна поведінка, що включає утворення зграй, спільне вигодовування пташенят, полювання та захист від ворогів. 

Багато видів мають важливе економічне значення для людини, здебільшого як джерело їжі, отриманої в результаті ведення сільського господарства або полювання. Деякі види, особливо співочі птахи і папуги, є популярними хатніми тваринами. Птахи посідають чільне місце в усіх сферах людської культури — від релігії до поезії та музики. Внаслідок  впливу людей на природу за період із XVII ст. вимерло близько 120–130 видів птахів. На початку XXI ст. близько 1200 видів перебувають під загрозою зникнення через діяльність людини, попри зусилля щодо їхнього збереження.

Науку, що вивчає птахів, називають орнітологією.


Оберіть певного птаха і розкажіть про нього за планом.
1) Як називається птах?
2) Свійський він або дикий?
3) Водоплавний чи ні?
4) Перелітний або зимуючий?
5) Де мешкає птах?
6) Чим він живиться?
7) Чим примітний?
8) Чим корисний людині?

Вікторина
1) які птахи навесні прилітають до нас першими? (Граки)
2) У назві якого птаха читаємо число сорок? (Сорока)
3) який птах вигодовує пташенят навіть узимку? (Шишкар)
4) У якого птаха такий міцний хвіст, що він ним підтримує тіло на дереві? (Дятел)
5) Пташенята якого птаха не знають своєї матері? (Зозулі)
6) Якого лісового птаха називають лісовим лікарем і чому? (Дятла, адже він знищує шкідників дерев.)
7) Які птахи прилітають до нас із настанням зими? (Снігурі, омелюхи)
8) Який птах будує собі гніздо за допомогою слини? (Синиця-ремез)
9) Яких птахів людина використовує на полюванні? (Орлів-беркутів)
       

02.02. 2018р.
Математика                     С. 103 - 104, №№ 668 - 672, повторити письмові (в ствопчик) прийоми 
                                          додавання і віднімання 
                                                                                                                             
Літературне читання     Позакласне читання. Розділ цікава книга природи"

Шепіт снігів. Автор: І. Д. Полуянов


Падає сніг на бурі зарості таволги і зелений, з сизою просинью ялівець. Шелестить сніг, шарудить, ніби шепоче, стикаючись в уповільненому польоті з гілками дерев. Шелест у лісі. Шурхіт сніжинок. Зливається він невгамовний шепіт, тихий і трохи сумний.
Кожне дерево по-своєму зустрічає сніг. Запахнув хвою, як шуби, їли простягають назустріч сніжинкам самі кінчики важких волохатих лап. Ну, привіт, привіт... Лети-ка повз! Дають зрозуміти: нам і без тебе, сніг, взимку добре!
Розсіяно, відчуженої задумі сосни беруть на себе сніг, і він накопичується між димчастих голок. Горобина, з якою дрозди восени не склювали всіх ягід, показує багряну мерзлу гроно: будь ласка, засыпли, сніжок, залишилася одна... Берези опустили гнучкі гілки. Сухий кілкий сніг летить, ледве торкаючись їх, і накопичується в розвилках гілок. Сипле і сипле сніг. І берези не шелохнутся, опустили гілки. Опустили, підказують: ось... ось сюди ще сыпни, вкрий нам ноги. Зябнется, укрий їх тепліше!
А молода ялинка підставляє снігу всі свої лапки. Немов новиною їй сніг. Здається, вона роздивляється иглистые його кристалики. Сніг шепоче, і вона шепоче: гарний-ш-шо... добре!
Снігопад у лісі. Шепіт в лісі. Про що хочуть розповісти світу білі сніжинки?
Ліс чуйно слухає. Поля завмерли і слухають. В самотній хаті на горбі спалахнули вікна - як очі відкрилися на ліс, на поле з огорожами, стогами соломи. Слухає хата, розкрила очі; вона зрозуміє, стара, з могильних ґаночком, про що шепочуть снігу!
Шепіт, шепіт... Дбайливо, ласкаво опускаються сніжинки на поля і дерева, на билинки і дах хати. Опускаються і шепочуть. І мені, здається, зрозумілий цей шепіт: якщо торкатися дерев, трав і білої даху хати, то треба торкатися так само дбайливо, як сніжинки в зимовий м'який снігопад.



Немає коментарів:

Дописати коментар