“Щоб змінити людей, їх потрібно любити. Вплив на них пропорційний любові до них”. Й.Г.Песталоцці

пʼятниця, 2 березня 2018 р.

БАЖАЄМО ОДУЖАТИ!



На жаль, у нашому класі сьогодні хворіє багато дітей. На уроках були присутні 11 учнів. Дуже сумуємо за друзями.
Діти! Ми, ті хто сьогодні був у школі, бажаємо Вам скоріше одужати.
А для тих, хто готується повернутися до навчання, ці завдання.
01.03.2018
Літературне читання  С. 114 - 118, виразно читати, відповідати на питання
Російська мова            С. 110, упр. 212, выучить правило
Природознавство        С. 118 - 120, читати, відповідати на питання, працювати у зошиті

02.03.2018
Літературне читання  С. 118 - 119, виразно читати, відповідати на питання
Математика                 С. 116, №№ 734, 735, 737, 741
Я у світі                       Моя країна  - Україна

Україна – незалежна держава.

Є в центрі Європи чудова країна,
Сягає корінням у сиві часи. 

І це незалежна моя Україна! 

Тут гори Карпати, степи і ліси.



.

Київ – столиця України. У Києві багато красивих вулиць, вздовж яких посаджено дерева -клени, тополі, липи, каштани. І саме каштани стали символом міста. Навіть на гербі Києва зображено квітучу квітку каштана.

.
Головна вулиця столиці України - Хрещатик. На Хрещатику знаходиться центральна площа Києва - майдан Незалежності. На ньому відбуваються святкові паради, народні гуляння. Ошатності та урочистості надають майдану фонтани.

.
Софійський собор - найбільша споруда давнього Києва. Це був головний храм Київської Русі. Саме тут коронували князів на київський престол. Чому собор має саме таку назву? «Софія» грецькою мовою означає мудрість. Побачити Софію приїжджають тисячі туристів з різних країн. 

Києво-Печерська Лавра - один із найдавніших храмів міста. Це святиня українського народу. Тут все овіяне легендами: печери, церкви, дзвіниці, життя людей. Більше сотні печерських ченців визнані святими і їхні мощі покояться у печерах. Лавра і досі приваблює тисячі віруючих людей, які ідуть поклонитися божим угодникам. 
Державними символами України є:
Державний ПРАПОР України - стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів, із співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3;


Державний ГЕРБ України - герб держави Україна, один із чотирьох її офіційних символів поряд з прапором, гімном і Конституцією. 19 лютого 1992 року затверджено Малий Державний герб України. Конституцією також передбачений і Великий Державний герб;


Державний ГІМН України - «Ще не вмерла України і слава, і воля, Ще нам, браття молодії, усміхнеться доля. Згинуть наші воріженьки, як роса на сонці. Запануєм і ми, браття, у своїй сторонці. Приспів: Душу й тіло ми положим за нашу свободу, І покажем, що ми, браття, козацького роду»

Народні символи українців
Калина – символ рідної землі, батьківської хати. Її дбайливо охороняли та доглядали. Дівчата цвітом калини прикрашали коси. Достиглі кетяги розвішували попід стріхами.
Верба росте там, де багато вологи. Відомо понад 300 видів цього дерева. Росте до 15 метрів і вище протягом 50 – 60 років. Гілки використовують для плетіння різних виробів. Здавна з білої верби виробляють музичні інструменти: бандури, кобзи, сопілочки.


Недарма в народі кажуть: "Без верби та калини нема України".
Україна – держава у Східній Європі. Довжина кордону становить 7700 км. Наша Батьківщина межує з сімома країнами. Це Росія, Білорусія, Польща. Словаччина, Угорщина, Румунія, Молдова.  Південну частину омивають води Чорного і Азовського морів, де проходять водні кордони з азіатськими країнами. Такими як Туреччина, Болгарія, Грузія та інші. Україна - єдина країна Європи, яка має стільки близьких сусідів.
Якби ми задумали пройти пішки із заходу на схід, то на це треба затратити було б близько 100 днів, бо простір цей простягнувся 1316км, з півночі на південь 893кмКрайнім східним пунктом є селище міського типу Мулеве Луганської області, а крайнім західним пунктом – м. Чоп Закарпатської області. Крайня північна точка – с. Мурав’ї Чернігівської області, а південна – мис Сарич у Криму. 

Площа України  становить більше 603 тис.кв.км. розмірами території вона поступається лише Росії та Казахстану, а в Західній Європі  перевищує площу найбільших країн - Франції та Іспанії. На її території проживає 48 млн. людей…. 

На півдні наша країна омивається Чорним та Азовським морями. Чорне море є частиною Атлантичного океану і займає величезну глибоководну заглибину з плоским дном. Його найбільша глибина - 2245м.

Наша країна багата річками. На кожний квадратний кілометр її території припадає 250 м річок. На її території налічується до 70 тисяч річок і струмків. Найбільшими річками нашої країни є Дніпро, Дністер, Південний Буг, Сіверський Донець, Дунай.

Більша частина (95%) території України - рівнина. Височини займають четверту частину рівнин. Гори знаходяться на крайньому заході (Карпати) та півдні (Кримські). 

Україна знаходиться в помірному тепловому поясі. На поверхні помірного поясу обох півкуль промені Сонця падають по-різному, залежно від пори року: взимку - косо, влітку - пряміше. Тому взимку - холодно, а влітку - тепло. Між цими порами року є ще прохолодні весна й осінь. Опадів достатньо, ґрунти родючі.


03.03.2018
Літературне читання  С. 119 - 120, виразно читати, відповідати на питання
Математика                 С. 118, №№ 744, 746, 752, 757
Основи здоров`я         Пам'ятка пішохода
1. Пішохід повинен рухатися тротуаром, тримаючись праворуч.
2. Ні в якому разі не можна перебігати проїзну частину — це дуже небезпечно.
3. Не можна виходити на проїзну частину перед автобусом, що стоїть. Водій, який об'їжджатиме автобус, вчасно не помітить вас і не встигне загальмувати.
4. Якщо поблизу немає пішохідного переходу, то, підійшовши до проїзної частини вулиці, слід спочатку подивитися ліворуч, переконатися у відсутності транспорту, потім дійти до її середини, подивитися праворуч і, переконавшись у безпеці, дійти до кінця проїзної частини.
5. Якщо на вулиці є підземний пішохідний перехід, обов'язково користуйся ним, переходячи вулицю.
6. Чекати автобус або тролейбус потрібно на спеціально вказаних зупинках, не виходячи з тротуару на проїзну частину.
7. Не можна перебігати дорогу перед транспортом, що рухається, — автомобіль зразу зупинити неможливо. Запам'ятай, що взимку це набагато небезпечніше.
8. У місцях, де встановлено світлофори, пішохід має користуватися його сигналами.
Переходити дорогу можна лише на зелене світло, переконавшись, що транспорт зупинився.
Червоне світло забороняє переходити дорогу.
На жовте світло переходити дорогу забороняється, але якщо воно загорілось, коли пішохід дійшов до середини дороги, він має зупинитися і дочекатися зеленого світла.

Немає коментарів:

Дописати коментар