“Щоб змінити людей, їх потрібно любити. Вплив на них пропорційний любові до них”. Й.Г.Песталоцці

субота, 17 березня 2018 р.

ПРОЕКТ "МІСТО, ЯКЕ Я ЛЮБЛЮ"

Любі діти!
Продовжуємо проект "Місто, яке я люблю". І сьогодні поговоримо про історію Сєвєродонецька. 

Перше робоче селище, яке дало початок Сєвєродонецьку називався так само, як і все будівництво — Лисхімбуд. Але до його планового капітального будівництва, хоча воно й почалося, було ще далеко.
У 1934 році у Лисхімбуд прибула група молодих інженерів-хіміків. У побудованих бараках, що поклали початок майбутнього Сєвєродонецьку, оселилися перші новосели. Жилося тут непросто. Бездоріжжя, піщані бурі. Воду доводилося возити в бочках волами з річки Борової або йти до єдиного колодязя, який був за селищем. Але було прийняте рішення про будівництво азотно-тукового комбінату. І селіше пролдовжувало розвиватися. У вересні 1935 року розгорнула свої двері перша школа. Навчалися в ній тоді 150 дітлахів. А вечорами за ті ж парти сідали дорослі. У цьому ж році запущено в роботу завод силікатної цегли, здані в експлуатацію три перших двоповерхових житлових будинки, а також залізнична гілка довжиною 8 км, що з'єднували селище Лисхімбуд з Рубіжним. Отриманий генеральний план будівництва азотно-тукового комбінату. Вийшов перший номер багатотиражної газети «За стаханівське будівництво».

В цей же час було остаточно затверджено місце для будівництва міста на лівому березі Сіверського Дінця. Перші житлові квартали Лисхімбуду вже набули свої реальні обриси. На перехресті сьогоднішніх вулиць Жовтневої і Леніна утворився його центр, де були будівлі школи, дитячого садка та ясел, універмаг, будівля управління будівництвом. Селище в 1938 році виведене за межі міста Лисичанська. Відбулися вибори до першої Ради депутатів трудящих селища Лисхімбуд.
У 1939 році цех № 12 — концентрованої міцної сірчаної кислоти побудований швидкісним методом, розпочато зведення комплексу цехів з переробки привізного аміаку.

ПИТАННЯ ПЕРШЕ
ЯКИЙ ІЗ ЗАПРОПОНОВАНИХ ПРАПОРІВ Є ПРАПОРОМ СЄВЄРОДОНЕЦЬКУ?



                                                         ФОТОПИТАННЯ
                        ДЕ І КОМУ ВСТАНОВЛЕНИЙ ЦЕЙ ПАМЯТНИК?

2 коментарі:

  1. 1) прапор Сєвєродонецька --жовто-блакитний з птахом. 2)Пам"ятник жертвам Голодомора 1932-1933 р. Місце знаходження, біля Храма " Лісова Дача"

    ВідповістиВидалити
  2. Жовто-блакитний з "золотим соколом"
    Возле Храмового комплекса "Лесная дача" в память умерших от голода 1932-1933г.

    ВідповістиВидалити