“Щоб змінити людей, їх потрібно любити. Вплив на них пропорційний любові до них”. Й.Г.Песталоцці

неділя, 1 квітня 2018 р.

ПРОЕКТ "МІСТО, ЯКЕ Я ЛЮБЛЮ"

                                                                Любі діти!
Продовжуємо проект "Місто, яке я люблю". І сьогодні поговоримо про те, як наші з вами прадіди відбудовували місто після війни.
Це був дуже важкий період в історії міста. Все навколо було в руїнах. Чоловіки тільки почали повертатися з фронту. Але в людях, що жили в селищі Лісхімбуд, яскраво палала віра у те, що в їх силах відродити свій край, що тільки від них залежить світле майбутнє їх дітей. Тому, незважаючи на усі складнощі, вони з ентузіазмом взялися за відбудову.
Однією з перших була відбудована школа № 1, щоб діти мали змогу знову сісти за парти іц продовжити навчання.
Було організовано будівельно-монтажний трест «Лисхімпромбуд» 1-ї категорії, створені субпідрядні організації. Важливою подією в житті селища став пуск заводу силікатної цегли. Г. І. Вілісов очолив Лисичанський хімкомбінат. У 1946 році повністю вдалося відновити довоєнний житловий фонд Лисхімбуду, який становив 17 тис.м². 
Трест «Лисхімпромбуд» визнаний переможцем Всесоюзного змагання. 
Впровадження нових будівельних матеріалів, нової техніки, сміливе, часто новаторське рішення самих різних завдань будівництва — все це створило Лисхімбуду славу школи передового досвіду.  Велика увага приділялася житловому й культурно-побутовому будівництву.
У 1947 році в селищі Лісхімбуд відбувся мітинг. Його учасники, обговоривши темпи, з якими відновлювався і відбудовувався їх рідний край, пообіцяли собі: " Ми клянемося, що будівельники, монтажники і хіміки не пожаліють своїх сил для того, щоб на пісках відбудувати першокласний хімічний комбінат і чудове місто Світлоград, які будуть гідні нашої епохи!"
У Лисхімбуд спрямовані досвідчені інженерно-технічні працівники. Серед них — керуючий трестом «Лисхімпромбуд» П. Ф. Новіков
А 1 травня 1948 року з тільки побудованого
 аеродрому вперше злетів у повітря літак ЯК-12.
У серпні 1948 року розпочато будівництво ТЕЦ
                                











.
1949 році селище стало більше на десять двоповерхових будинків. Місто відвідали популярні артисти Штепсель і Тарапунька, трупа під керівництвом та за участю Аркадія Райкіна.
Великою радістю для всіх було те, що 1 січня 1951 року на хімічному комбінаті був на завезеній сировині випущений перший продукт - аміачна селітра.
                                           
 
ПИТАННЯ ПЕРШЕ
В СТАТТІ ВЕСЬ ЧАС ЗГАДУЄТЬСЯ СЕЛИЩЕ ЛІСХІМБУД. 
А ХТО З ВАС, ДІТИ, ЗНАЄ У ЯКОМУ РОЦІ ВОНО ОТРИМАЛО СТАТУС МІСТА?

ПИТАННЯ ДРУГЕ
ВУЛИЦЯ З ФОТОГРАФІЇ Є ОДНІЄЮ З ГОЛОВНИХ І В СУЧАСНОМУ СЄВЄРОДОНЕЦЬКУ.
АЛЕ ВИГЛЯДАЄ ВОНА ЗАРАЗ ІНАКШЕ. 
ЯКА Ж ВУЛИЦЯ ЗОБРАЖЕНА НА ЦІЙ ФОТОГРАФІЇ?
І ЯКА ДУЖЕ ВАЖЛИВА ДЛЯ ВАС БУДІВЛЯ НА НІЙ СТОЇТЬ?

Немає коментарів:

Дописати коментар