“Щоб змінити людей, їх потрібно любити. Вплив на них пропорційний любові до них”. Й.Г.Песталоцці

субота, 21 квітня 2018 р.

ПРОЕКТ "МІСТО, ЯКЕ Я ЛЮБЛЮ"

Любі діти! 
Продовжуємо проект "Місто, яке я люблю". І сьогодні ми продовжими розмову про те, як наше місто росло і розвивалося.
У 1960 - 1964 роки було організовано трест «Промхіммонтаж» та філія НДІхіммаша. Здано в експлуатацію криті тенісні корти. Вперше Сєвєродонецьк став ареною боротьби найкращих ракеток республіки, відбулася особиста першість України з тенісу в закритих приміщеннях. Французький інженер Жан Помо, приїхавши в Сєвєродонецьк, не приховував свого захоплення: «Тим, що ви побудували в такий короткий термін гарне місто і потужний комбінат, я захоплююся, і знімаю перед вами капелюха». Створений домобудівний комбінат. На хімкомбінаті отримані циклогексан і адипінова кислота. Сєвєродонецький завод склопластиків включений в перелік особливо важливих будівництв СРСР і незабаром завод став одним з найбільших виробників радянського склопластику.
У 1962 році розпочато будівництво нового комплексу Сєвєродонецького аеропорту. Побудовано 53,6 тисячі квадратних метрів житла, школа № 5, комбінат побутового обслуговування, нова лазня, розпочато зведення магазину «Дитячий світ». 
Житла в ті роки будувалося багато, і це призвело до швидкого росту населення міста. У 1959 р. в Сєвєродонецьку було вже 40 тисяч жителів, а через два роки, у 1961 р. - 50 тисяч. Дивуватися не приходилося: тільки у 1960 р. в місті було побудовано 73 тисячі квадратних метрів житла, 6 дитячих садочків, технікум, технічне училище, криті тенісні корти.
Житлове будівництво із створенням комбіната великопанельного домобудування (потім будівельний комбінат) перейшло на індустріальні методи і дозволяло зводити одразу цілі мікрорайони. В 1961 р. почалось будівництво першого такого міського мікрорайону (№54) між вулицями Гагаріна і Гвардейським проспектом, у 1960 р. - Палацу будівельників, у 1962 р. - нового комплексу Сєвєродонецького аеропорту. В цьому ж році було побудовано не тільки 53,6 тисячі квадратних метрів житла, а й одночасно і школа №5, комбінат побутового обслуговування, нова баня, розпочато будівництво магазину "Дитячий світ". А в 1964 році на Комсомольскому проспекті з`явилися Будинок взуття і Будинок одягу, кафе "Ровєсник", розпочато будівництво нового колхозного ринку (нині "Центральний"). Житловий фонд міста складав більш ніж 500 тисяч квадратних метрів, в ньому проживало більше 61 тисячі жителів.

30 грудня 1962 р.  місто Сєвєродонецьк було перетворене в місто обласного підпорядкування і повністю виведене з-під юрисдикції м. Лисичанська. Новий статус отримали всі адміністративні органи і в першу чергу міська Рада. У січні 1963 р. на сесії міськогої Ради був обраний новий склад виконуючого комітету. А 4 березня того ж року під час виборів у міську Раду бюуло обрано 193 депутати. Головою міської Ради був обраний Іларіон Устинович Водолазький. Таким чином, і 1963 рік можна вважати днем народження нашого міста в тому статусі, в якому він знаходиться і по сьогодні.
У науково-дослідному інституті керуючих обчислювальних машин розпочато виробництво перших серійних керуючих обчислювальних машин — УМ-1 і МППІ-1. Держкомісією прийнятий в експлуатацію перший комплекс першої черги заводу склопластиків. Введена в експлуатацію перша міська АТС на 4900 номерів. 
Поступово Сєвєредонецьк перетворювався в справжнє місто зі своїми службами і організаціями. Був складений новий генеральний план розвитку міста на наступні 25 років. Він складався в харьковському інституті "Укрміськбудпроект" майже сім років і був затверджений тільки у 1969 році За цим планом передбачалося забудовувати наше місто  дев`ятиповреховими будинками покращеного планування.  

 В районі парку культури і відпочинку створено штучне озеро Паркове. Воно стало улюбленим місцем відпочинку сєвєродончан. 


ПИТАННЯ ПЕРШЕ
В ЯКОМУ РОЦІ МІСТО СЄВЄРОДОНЕЦЬК СТАЛО МІСТОМ ОБЛАСНОГО ПІДПОРЯДКУВАННЯ? 

ПИТАННЯ ДРУГЕ.
ЩО ЦЕ ЗА БУДІВЛЯ І НА ЯКІЙ ВУЛИЦІ ВОНА СТОЇТЬ? ЯКИМ БУЛО ЇЇ ПРИЗНАЧЕННЯ СПОЧАТКУ І ЯКУ РОЛЬ ВОНА ВІДІГРАЄ СЬОГОДНІ?

4 коментарі: