“Щоб змінити людей, їх потрібно любити. Вплив на них пропорційний любові до них”. Й.Г.Песталоцці

субота, 21 квітня 2018 р.

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЗЕМЛІ

Любі діти!

Сьогодні все прогресивне людство відзначає День Землі. 

Земля — планета унікальна. Саме тут створені неповторні умови для бурхливого розквіту життя. Жодна інша планета нашої Сонячної системи не може похвалитися таким різноманіттям форм життя і таким сприятливим кліматом,  як Земля.

Та часто люди не замислюються над майбутнім нашої планети. Нищення лісів, шкідливі викиди в атмосферу, забруднення річок та морів призводять до загибелі численних тварин та рослин, побачити які тепер можна лише в Червоній книзі.
День Землі  — назва, яку використовують щодо різних заходів, що їх проводять навесні з метою спонукати людей бути уважнішими до тендітного і вразливого довкілля планети Земля.
У День Землі в різних країнах за традицією звучить Дзвін Миру, закликаючи людей Землі відчути всепланетну спільність і докласти зусиль для захисту миру на планеті та збереження краси нашого спільного дому. Дзвін Миру – символ спокою, мирного життя та дружби, вічного братерства й солідарності народів. І в той же час – це заклик до дії в ім’я збереження миру й життя на Землі, збереження Людини і Культури. Перший Дзвін Миру був встановлений в штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку в 1954 р. Він відлитий з монет, які пожертвували діти всіх континентів, і є символом глобальної солідарності людей Землі. В нього також вплавлені ордени і медалі, інші почесні відзнаки людей багатьох країн. Напис на Дзвоні говорить: «Хай буде  спільний мир у всьому світі».

У новій незалежній Україні, починаючи з 1998-го року в третю суботу квітня відзначається національне свято «День довкілля», яке з’явилося саме завдяки систематичному проведенню в цей день акції «Дерево – Життя». Польща відзначає «День лісопосадок» 10-го жовтня. В африканських країнах, наприклад в Алжирі відзначають щорічно «День посадки дерев» 27-го жовтня. Бельгія, Лесото, Португалія та Італія відзначають подібне свято 21-го березня, Німеччина – 25-го квітня, Ізраїль за єврейським календарем в 15-й день місяця Шват, Єгипет – 15-го січня, Іран свято озеленення територій проводить 5-го березня, КНР і Китайська Республіка – 12-го березня, Шрі-Ланка – 15-го жовтня, Японія свій «День зелені» відзначає 4-го травня, Південна Корея – 5-го квітня, Філіппіни – 25-го червня, Намібія – 8 -го жовтня, Коста-Ріка – 15-го червня, Камбоджа – 1-го червня, Венесуела – в останню неділю травня, Бразилія – 21-го вересня, Уганда – 24-го березня, Центральноафриканська Республіка – 22-го липня, Нігер – 3-го серпня, Танзанія – 1-го січня, Малаві у другій понеділок грудня, Кенія – 21-го квітня, Мексика – у другій четвер липня, Македонія цей День проводить 12-го березня.

У День Матері-Землі ми приєднуємося до цієї міжнародної ініціативи і закликаємо всіх підтримати загальнолюдські позитивні зусилля, які спрямовані на вирішення назрілих екологічних проблем. Бо що людина посіє – те й пожне!
Отож, врятувати Землю можна, якщо кожен з нас:
— прибиратиме сміття після відпочинку в лісі,
— економно витрачатиме воду і папір,
— посадить не менше одного дерева в рік або зробить гарний квітник під вікнами власного дому,
— не використовуватиме косметичні засоби, які тестують на тваринах,
— буде користуватися безпечними для екології транспортом і технікою.
Пам'ятаймо, що Земля — це неоціненний дар, подарований нам природою, це — наш спільний дім, тож берегти її — наш священний обов'язок.
До речі, діти, як ви гадаєте, чи сподобалося Павлу спілкуватися з природою?
 
 

2 коментарі: