“Щоб змінити людей, їх потрібно любити. Вплив на них пропорційний любові до них”. Й.Г.Песталоцці

четвер, 17 травня 2018 р.

ДЕНЬ ВИШИВАНКИ


17 травня вся Україна відзначає День вишиванки. Це свято поки ще не офіційне, але має чудову мету - сприяти єдності і культурному відродженню всього українського народу. 

Українська сорочка, прикрашена орнаментованою вишивкою, протягом багатьох століть носилася в Україні як елемент повсякденного та святкового одягу. Перші зразки вишивки на території України з'явилися ще за доби скіфів (VII—III ст. до н. е.). 
У Новий та Новітній час вишиванка стала одним з ключових елементів українського національного вбрання. У XIX столітті класик української літератури Іван Франко почав поєднувати вишиванку з сучасним йому європейським костюмом, започаткувавши подібну моду серед свого оточення.
День вишиванки було започатковано студентами Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича у 2006 році. Спершу вишиванки одягнули лише кілька десятків студентів та викладачів.
Протягом наступних років масштаби святкування в Україні лише росли: у 2010 році День вишиванки відзначали, зокрема, у Львові, Рівному, Запоріжжі та Симферополі. Крім того, до нього почала долучатись українська діаспора по всьому світу.

А у 2014 році свято відзначали, окрім України, вже у восьми країнах світу: США, Канаді, Німеччині, Італії, Франції, Португалії, Румунії, і навіть в Росії
Долучитись до святкування Дня вишиванки не складно - варто лиш прийти на роботу або навчання в українській вишитій сорочці. 
 
 
 
 
У ЗЗСО №1 третьокласники із захватом відмітили це свято. На жаль, вишиванки є не у всіх родинах. Але учні і вчителі мали змогу помилуватися їх красою і вишуканістю завдяки тим дітям, які прийшли у вишиванках. 
              

                     
 
 
 
  
 
 
 
 Під час години спілкування "Вишиванка - код життя" третьокласники дізналися про давню історію вишиванок, їх призначення і роль у житті українського народу. Виявляється, вишиванка вважається оберегом від усього лихого, що маже статися в людському житті. А ще вона є символом краси, міцного здоров’я і щасливої долі. Діти були вражені.
 
 
 
 
Тому на уроці образотворчого мистецтва вони намалювали вишиванки, які їм найбльше сподобалися. 

День пройшов радісно і піднесено!
 

              


1 коментар: